Zonder jongeren geen behoud van vakmanschap

8-7-2020 | Het NCE zet zich in voor goede restauratie-opleidingen, zodat de huidige generatie vaklieden zich kan specialiseren in het mooie restauratievak. We denken echter ook graag vooruit: wie zijn de vaklieden van de toekomst? Dat zijn de jongeren van nu en we weten dat die vaak geen idee hebben van de mogelijkheden in de erfgoed- en restauratiewereld. Vandaar de campagne Toekomst in erfgoed!

Campagne Toekomst in Erfgoed van start

In het kader van het Masterplan 2018-2021 besteedt het NCE de nodige aandacht aan jongeren. Online zijn de vakfilms op onze homepage daar het meest zichtbaar van. In deze filmpjes van 1 minuut geven jonge restauratie-vakmensen een inkijkje in hun bijzondere werk. Nu van negen restauratiedisciplines de vakfilms beschikbaar zijn, is het tijd de jongeren op te zoeken op de social media. Marketingbureau Indrukwekkend ontwierp, samen met onze marketing adviseur Anita Portanje, de campagne Toekomst in erfgoed. “We hebben inspirerende vakfilms, maar de vraag is natuurlijk ‘hoe krijgen we die bij de jongeren?’ We willen graag een zaadje planten bij deze doelgroep en bij hun ouders”, aldus Anita.

Ontdekken welk vak bij je past

Van juli tot en met december gaat het NCE de jongeren en hun ouders actief benaderen op Instagram, Facebook en YouTube, vertelt Anita: “Daarbij worden de vakfilms ingezet om belangstelling te wekken en worden jongeren uitgenodigd door te klikken naar een speciale webpagina, waar ze een leuke test kunnen doen en uitleg krijgen over de route naar restauratievakmanschap. Met de test krijgen de jongeren concrete restauratieberoepen aangereikt, die passen bij hun wensen en voorkeuren. Via het bijbehorende stappenplan krijgen ze een reëel beeld hoe je die restauratievakman of -vrouw wordt.” 

Route naar restauratievakmanschap

“Voor wat betreft de route naar restauratievakmanschap merken we dat het belangrijk is goed uit te leggen welke stappen een jongere daarvoor moet zetten. Het is niet ingewikkeld, maar je moet het toch weten”, vult Agnes van Alphen, opsteller en uitvoerder van het Masterplan 2018-2021, aan, “de basis voor restauratievakmanschap ligt in een allround opleiding, waarbij de jongere er verstandig aan doet zijn stages of leerwerkplek te zoeken bij een bedrijf dat regelmatig restauratiewerkzaamheden uitvoert. Na het afronden van de allround vakopleiding is de logische stap om een baan bij een restauratiebedrijf te zoeken. Met een diploma van een allround opleiding en enkele jaren werkervaring in de restauratie heeft de jongere een prachtig fundament gelegd om een specialistische opleiding tot restauratievakman of -vrouw te volgen. Dan kunnen ze bij het NCE terecht. Wij organiseren samen met verschillende partijen opleidingen in 13 restauratiedisciplines* die allround vakmensen naast hun vaste baan kunnen volgen.”

Zit u op Facebook, Instagram of Youtube en heeft u kinderen tussen de 10 en 18 jaar? Dan komt u het komende half jaar vast een keertje onze campagne Toekomst in het erfgoed tegen. Laat ons weten wat u ervan vindt, en vooral, bekijk het eens samen met uw kind. Want, de jeugd heeft de toekomst en die toekomst zit misschien wel in het erfgoed. 

*Het NCE organiseert de volgende opleidingen/ keuzedelen:
 (u vindt alle informatie hier: NCE-opleidingen)

  • Specialist Restauratie Metselwerk 
  • Specialist Restauratie Timmerwerk
  • Restauratie Voegen 
  • Professional Restauratie
  • Hovenier historisch groen
  • Restauratie Glazenier
  • Inspecteur gebouwd erfgoed
  • Erfgoed Schilderen
  • Restauratie Leidekker & Loodgieter
  • Erfgoed Rietdekken
  • Restauratie Smeden
  • Restauratie Steenhouwer