“Er is heel wat voor nodig voor het leitje op het dak ligt”

23-10-2019 | In februari 2020 start de nieuwe, door NCE ontwikkelde opleiding Restauratie Leidekker & Loodgieter. Ferdy Bogaerts, directeur van Bogaerts Leidekkers & Loodgieters schrijft twee jonge, enthousiaste én gemotiveerde leidekkers in: “Vergrijzing ligt op de loer, dus het is hartstikke belangrijk om jonge vaklieden op te leiden om het leidekkersvak te behouden voor de toekomst.”

Bogaerts, zelf zoon van een leidekker, startte zijn bedrijf 33 jaar geleden. Nu werken 14 vaklieden bij het bedrijf, zowel leidekkers als loodgieters. Het is niet makkelijk om jonge vaklieden te vinden maar gelukkig wilde Sam, de zoon van leidekker John Megens, graag het vak van zijn vader leren. Letterlijk, want John is Sams leermeester. Sam stak zijn vriend Freek Bruinsma aan en beiden zijn inmiddels zo’n twee cq anderhalf jaar in dienst van Bogaerts Leidekkers. Freek werkte onder meer aan de voormalige Paterskerk, nu DomusDELA in Eindhoven (zie foto onder) en Sam aan de toren van de H. Nicolaaskerk in Helvoirt. 

Naar een groeve in Wales

Om hun enthousiasme voor het leidekkersvak nog meer aan te wakkeren nam Bogaerts de twee mee naar een groeve in Wales: “Ze weten nu hoeveel werk het is voor het leitje op het dak ligt. Het brengt respect voor het materiaal bij. Ik wilde ze duidelijk maken hoeveel kennis en ambacht nodig is voor het werken met leien, zowel om het materiaal uit de groeve te halen als om het op het dak te leggen. Sam en Freek lopen al een tijdje mee en hebben al veel geleerd in de praktijk. De opleiding Restauratie Leidekker & Loodgieter geeft ze nieuwe inzichten, kennis, technieken en vaardigheden om te werken aan monumenten. Het is een plus dat ze als leidekker ook leren werken met lood, koper en zink. Deze NCE-opleiding maakt hen nog betere vaklieden.” (Foto: van links naar rechts Freek Bruinsma, Ferdy Bogaerts en Sam Megens.)

Lees hier meer over het bezoek aan Wales (p. 38-39): Jonge leidekkers kijken hun ogen uit in Wales, Steildak, 02-2019

Snel inschrijven

De NCE-opleiding start al over drie maanden, in februari 2020 dus schrijf snel in.
Voor meer informatie en inschrijven: Restauratie Leidekker & Loodgieter.