Feestelijke diploma-uitreiking Professional Restauratie

8-7-2020 | Onlangs ontvingen 12 studenten van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen het felbegeerde diploma van de twee-jarige opleiding Professional Restauratie. In de feestelijke serre van het klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem in Amersfoort werden de diploma’s aan de studenten uitgereikt door NCE-voorzitter Flip van de Burgt en coördinator NCE-opleidingen Joop Jansen.

Joop Jansen: “We zijn heel blij dat wij vandaag deze studenten hun diploma kunnen uitreiken. Door alle corona-maatregelen was het even passen en meten. Twee jaar lang vond elke vrijdag de lesdag plaats in Amersfoort en gingen we samen op prachtige excursies, maar 3 maanden geleden werd alles anders. Toen moesten we ineens online les gaan geven. Gelukkig kunnen we vandaag toch samen afsluiten op 1,5 meter en is Nederland nu 12 steengoede ‘professionals restauratie’ rijker!“

“Een veelzijdige opleiding”

In de tuin van het Klooster kijken de leerlingen terug op hun twee-jarige opleiding Professional Restauratie waarin ze verdieping kregen op het restauratievak. “Een veelzijdige opleiding”, aldus Thijs Verstraaten van Aannemingsbedrijf Nico de Bont: “Ik heb veel geleerd over allerlei processen in de restauratie, van opname, voorbereiding tot uitvoering. De historie achter bepaalde materialen, details en uiteraard bouwstijlen. Hierdoor krijg je een hele andere kijk op bepaalde zaken. Met al deze opgedane kennis kan ik nu betere keuzes maken in een restauratie en kan ik het afgeleverde werk beter op kwaliteit beoordelen”.
Lees zijn hele interview hier: “Opleiding Professional Restauratie waardevol voor mijn hele toekomst”

Tekst loopt door onder foto.

"Enthousiasme en kennis docenten van een ongekend niveau"

De opleiding Professional Restauratie startte twee jaar geleden voor het eerst bij het NCE in Amersfoort, nadat de opleiding lange tijd werd gegeven aan het Koning Willem I College in Den Bosch onder de naam Middenkaderfunctionaris Restauratie. De brede restauratie-opleiding richt zich op het begeleiden van restauratieprojecten en omvat onderwerpen zoals het opstellen van plannen, het adviseren van eigenaren, vergunnings- en subsidieaanvragen, werkvoorbereiding, calculaties en het handhaven op vergunningen en uitvoeringsvoorwaarden. “Het was leerzaam, maar vooral ook leuk om te doen”, aldus Daniel van Zee van de gemeente Baarn, “Het leukste onderdeel vond ik de interactie en gezelligheid in de klas, het was echt één klas”. David Rood van Bouw- en aannemingsbedrijf Kneppers vult aan: “Ik vind vooral het enthousiasme waarmee de docenten de lessen geven van een ongekend niveau. Dat maakt dat je veel leert, omdat het met veel passie wordt voorgedragen.”

Alle geslaagden op een rij met de docenten (foto boven)

Docenten Joop Jansen, Klaas Boeder, Willard van Reenen en John van den Heuvel staan (letterlijk) achter hun studenten.
De kersverse ‘professionals restauratie’ zijn staand van links naar rechts  Leon van Berkel - Wittebouw (Amsterdam), Daniel van Zee – gemeente Baarn (Baarn), Thilo Gielis - De Bonth van Hulten (Nieuwkuijk), Rob van Dartel - Bouwbedrijf Balemans (Breda), Christiaan Kiela- Bouw- en Restauratiebedrijf Van de Burgt & Strooij (Amersfoort), Thijs Verstraaten - Aannemingsbedrijf Nico de Bont (Vught), Dennis Oomen - Bouwbedrijf Balemans (Breda).
Zittend van links naar rechts Merlin Seutter - Bureau Merlin Bouwtoezicht (Nijmegen), Remco Bemmel – Aannemersbedrijf Legemaat van Elst (Woudenberg), David Rood - Bouw- en Aannemingsbedrijf Kneppers (Amsterdam),  Samim Mahbubi -3BM Bouwtechniek (Zwijndrecht) en Wouter Strien - Peters Bouwkundig Adviesburo (Milsbeek).

Meer informatie

De opleiding Professional Restauratie is één van de 11 vakopleidingen die het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen geeft. De nieuwe editie van deze opleiding start in september 2020. Kijk voor meer informatie over deze opleiding of andere restauratie-opleidingen op www.erfgoedopleidingen.nl.

Foto's: René van den Burg.