FIM-lobby steun in de rug van restauratievakmanschap

17-3-2021 | Vandaag zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal, een belangrijke dag. De kiezers denken na over welke partij hun stem krijgt en de politiek krijgt adviezen aangereikt hoe de zaken in ons land (beter) geregeld kunnen worden in de komende kabinetsperiode. Ook de erfgoedwereld laat van zich horen. De Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) doet in het manifest 'Erfgoed bouwt aan de toekomst' 10 aanbevelingen. Behoud van vakmanschap door goede NCE-opleidingen is er een van! 

Onder het motto ‘Een solide fundament’ adviseert de FIM onder andere om te zorgen voor “een langjarig stabiel financieel klimaat voor kleine, specialistische restauratievakopleidingen en richtlijnen voor restauratiekwaliteit. Investeer hierin 2 miljoen euro per jaar.” Een aanbeveling die het NCE als muziek in de oren klinkt, want voor het behoud van het restauratievakmanschap in Nederland is het nodig dat jaarlijks zo’n 200 vaklieden instromen in de sector. Dat is alleen mogelijk met een structurele investering, niet alleen vanuit vaklieden en hun werkgevers, maar óók vanuit de overheid. 

Gezamenlijk optrekken overheid en restauratiebranche noodzakelijk

In de toelichting op het manifest legt de FIM uit: “Voor de instandhouding van ons erfgoed is vakmanschap essentieel. Vanwege het kleinschalige en specialistische karakter van dit type onderwijs is het gezamenlijk optrekken van overheid en restauratiebranche noodzakelijk. De oprichting en werking van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) laat zien dat deze gezamenlijke aanpak effect heeft. Investeer ook in kennisontwikkeling over richtlijnen om restauratiekwaliteit in de uitvoering te waarborgen. Continueer de ondersteuning van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumenten (ERM).” We zijn enorm blij met deze steun in de rug en kunnen ook alleen maar beamen dat investering in de uitvoeringsrichtlijnen essentieel is voor een kwalitatief goede instandhouding van ons erfgoed. Niet voor niets zijn de uitvoeringsrichtlijnen opgenomen in al onze opleidingen zodat vaklieden die een NCE-opleiding met succes hebben afgerond, gewapend met gedegen kennis van de kwaliteitseisen voor restauratiewerk aan de slag kunnen gaan. 

In het manifest staan nog veel meer belangrijke aanbevelingen voor het behoud van ons erfgoed

Lees hier het manifest: Erfgoed bouwt aan de toekomst.
Lees hier de toelichting: Toelichting op FIM Manifest “Erfgoed bouwt aan de toekomst” Bouw je mee?.

Kerk Gamerwolde (Foto Ronny Benjamins/Stichting Oude Groninger Kerken).