Kennismaken met de opleiding Professional Restauratie werkt

22-1-2020 | Na een middag meelopen met de lessen in het Klooster ter Eem wist Francine Cobben het zeker: “Ik meld me aan voor de opleiding Professional Restauratie.” In september 2020 gaat deze opleiding weer van start bij het NCE in Amersfoort. Met de studie Bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kon Francine als werkvoorbereider aan de slag bij haar vader, Ronald Cobben, in het familiebedrijf Mokveld Bouw en Onderhoud in Hilversum, een allround bouwbedrijf met veel ervaring in de restauratie van oude en jongere monumenten, zoals van Dudok en Rietveld. Naast haar baan gaat Francine zich nu ook in de restauratie verdiepen.

“Vanuit huis heb ik al veel meegekregen over de bouw en restauratie. Vroeger mocht ik mee naar de bouwplaats en in de zomervakantie deed ik in mijn tijd aan de HvA allerlei werkzaamheden bij Mokveld.” Bij Mokveld Bouw en Onderhoud valt Francine in een rijke historie. Het bedrijf bestaat al 96 jaar, vertelt Ronald Cobben: “Het leuke is dat de oude meneer Mokveld met de architecten Dudok en Rietveld heeft gebouwd. Wij hebben intussen enkele monumenten van deze twee architecten mogen restaureren, zoals bijvoorbeeld een van de laatste villa’s van Rietveld. Restauratie is al heel bijzonder, maar dit geeft een extra speciale band met de monumenten.”

Eerst een brede basis, nu verdiepen

Tijdens haar studie Bouwkunde trok de restauratie haar al, maar bij de specialisatie Transformatie en Restauratie zou ze veel moeten tekenen. Dus toen ze moest kiezen, werd het toch Uitvoeringstechnologie “omdat deze richting een bredere basis biedt en organiseren me beter ligt”, aldus Francine. Nu ze een paar jaar werkervaring heeft, wil ze graag verder leren. Ze heeft zich uitgebreid georiënteerd op verschillende opleidingen, bijvoorbeeld voor calculator en een studie aan de TU Delft, maar dat was het allemaal net niet. Intussen begon haar belangstelling voor de restauratie weer te kriebelen.

Persoonlijke uitleg en meekijken met studenten

Via een relatie van haar vader werd ze geattendeerd op de opleiding Professional Restauratie, die haar meteen aansprak: “Ik leer graag in de praktijk en wil werken en leren combineren. Dat kan perfect bij deze opleiding, waarbij je één dag in de week de lessen volgt (gedurende 2 schooljaren. Red.)” Ze greep de kans om een middag mee te lopen met de lessen van de huidige groep studenten direct aan: “Docent Joop Jansen heeft me uitgebreid verteld over het lesprogramma, de lesstof, de digitale leeromgeving  en de opdrachten die in de opleiding aan de orde komen. Alle studenten werken aan hun eigen project en krijgen individuele feed back. Ik heb mee kunnen kijken bij een van de studenten die aan de hand van een restauratieproject van zijn werk de lesstof toepaste en de opdrachten maakte. Dat was die middag het aanvragen van subsidie voor onderhoud van een rijksmonument. Wat ik ook erg leuk vind, is dat bij excursies, waar mogelijk, projecten van studenten bezocht worden, zoals afgelopen jaar de Grote Kerk in Naarden. Vanuit mijn werk kan ik ook leuke monumenten voor de excursie aandragen, want in Hilversum heeft Mokveld bijvoorbeeld aan twee bijzondere rijksmonumenten van Dudok gewerkt: de Dudok Tribune (foto onderaan) en het raadhuis!”

Ronald Cobben investeert graag in de kennis van zijn dochter: “Voor Mokveld als bedrijf is het heel waardevol om meer kennis van restauratie in huis te halen. We zien dat de jongere generatie een algemenere opleiding heeft gehad. Het is dan belangrijk om verder te leren en je te verdiepen in de restauratie. Ook bij onze vaklieden zie je dit terug. Veel van onze oudere vaklieden zijn van de oude stempel en beheersen hun vak tot in de puntjes. Zij brengen hun vakkennis over op de jongere generatie. Met vijf leermeesters in huis - Mokveld is een erkend leerbedrijf - gaat dat uitstekend.”

Heb je ook interesse in de opleiding Professional Restauratie?

Ga dan voor meer informatie of om aan te melden naar NCE-opleiding Professional Restauratie.
Of doe als Francine en kom een middagje meekijken. Stuur dan een aanvraag naar  info@erfgoedopleidingen.nl

Foto's: Mokveld Bouw en Onderhoud BV.