Zeeuwse studenten kijken bij elkaar in de restauratiekeuken

18-3-2020 | Leren van elkaar is een sleutelbegrip bij de NCE-opleidingen. En dat gebeurt op inspirerende wijze tijdens excursies naar de bedrijven en projecten van de studenten van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen in Goes. Op 5 maart 2020 werd tijdens een druk en interessant excursieprogramma weer volop kennis uitgewisseld.

De dag begon bij Bouwbedrijf Boogert met een welkomstwoord door directeur/eigenaar Hans Boogert (7 medewerkers in de opleiding). Na de koffie en een Zeeuwse bolus kregen de studenten een rondleiding door het bedrijf.Vervolgens toog de groep naar het Blauwe Bolwerk in Zierikzee, waar Leenhouts’ Aannemings-Bedrijf (2 metselaars en 1 timmerman in de opleiding) bezig is met de restauratie van de oude natuurstenen vestingmuur. Honderden natuurstenen blokken zijn inmiddels gedemonteerd. Deze worden gerestaureerd en weer teruggeplaatst. Architect Erik Jan Brans (Rothuizen architecten) gaf een presentatie over de planvorming en Marcel van Rooijen (uitvoerder bij Leenhouts’) over de uitvoering. Logistiek een hele uitdaging en qua restauratiemetselwerk een mooi staaltje vakwerk, met name bijzonder vanwege de schadebeelden en de opbouw van de muur.

Na de lunch bij Bouwmensen in Goes was er aandacht voor de meer bouwhistorische kant van het restauratievak bij het stadhuis van Goes. Medestudent en meewerkend voorman Remco Valk (van J. van de Linde Kloetinge, 1 medewerker in de opleiding) gaf een rondleiding door het historische pand en vertelde over het verloop van de restauratie, welke werkzaamheden zijn uitgevoerd en op welke manier het is uitgevoerd. Ter afsluiting genoten de studenten nog gezellig van een drankje in de voormalige vleeshal onder het stadhuis.

Naast de deelnemers van de genoemde bedrijven volgt nog één medewerker vanuit Bouwbedrijf Schrijver de opleiding en heeft één student zich op eigen titel aangemeld. Aan de opleiding nemen niet alleen timmerlieden en metselaars deel, maar ook een projectleider, een planvoorbereider, een uitvoerder en een meewerkend voorman. Dat zorgt voor een bijzondere uitwisseling van ervaringen in het restauratievak.

Jan van de Voorde, die zich actief heeft ingespannen om de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen in Zeeland van start te kunnen laten gaan, was aanwezig op de excursiedag en kon zo gelijk zien hoe hard er wordt gewerkt aan het behoud van het restauratievakmanschap in Zeeland.

Dat de opleiding in Zeeland gegeven kan worden, is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Voor meer informatie over de opleiding: Specialist Restauratie Timmeren/Metselen.