Aan het woord: Willard van Reenen, NCE-docent Bouwgeschiedenis

23-8-2017 | Op dinsdag 5 september aanstaande begint de nieuwe opleiding voor Specialist Restauratie Timmeren bij BURGY Bouwbedrijf in Leiden. Voor deze nieuwe opleiding gaat bouwhistoricus Willard van Reenen als docent aan de slag voor het vak Bouwgeschiedenis. Van Reenen gaat in zijn lessen uitgebreid in op de techniek van het bouwen. Hij legt uit waarom.

Van Reenen: “De lessen worden niet chronologisch gegeven aan de hand van bouwstijlen, maar typologisch aan de hand van type bouwwerken (kastelen en historische buitenplaatsen, verdedigingswerken, kerken en kloosters, torens, openbare gebouwen, woonhuizen en boerderijen).  Een timmerman is met gebouwen bezig en niet met bouwstijlen.”

“De serie van 24 lesavonden wordt begonnen met historische bouwtechniek en afgesloten met het herkennen van bouwsporen in metselwerk en timmerwerk.  Het gaat dus meer om de geschiedenis en de techniek van het bouwen dan om de kunst van het bouwen (al zal bijvoorbeeld ook aandacht worden besteed aan de architectuurtraktaten van o.a. Scamozzi). Daarom heet deze leslijn bouwgeschiedenis en geen bouwkunstgeschiedenis.”

Zin om alvast in een hoofdstuk te duiken? Lees hier de Bouwhistorie Lesbrief BG-10.

Last minute inschrijven kan natuurlijk. Klik hieronder op de opleiding van je keuze:
MBO-4 opleiding Specialist Restauratie Timmeren
MBO-4 opleiding Specialist Restauratie Metselen

Op de foto een afbeelding uit een heruitgave uit 1521 van een  van de boeken van de architect Vitruvius. Rond 25 voor Christus schreef Vitruvius zijn De Architectura libri decem (De bouwkunst, in tien delen).

Deze tekst verscheen eerder op het persoonlijke Linkedinprofiel van Willard van Reenen. Meer weten over Willard van Reenen? Klik hier: www.vanreenen-bouwhistorie.nl.