Een inkijkje in het vak Organisatie Bouwproces

14-2-2019 | De opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen bestaat uit drie onderdelen: bouwhistorie, organisatie bouwproces en het profieldeel timmeren of metselen. Met de opleiding verdiep je je kennis en vakmanschap, je weet meer over de geschiedenis en bouwstijl van het pand waar je aan werkt en hoe een restauratieproces georganiseerd is. Wil je alvast een inkijkje in de lesstof en de opdrachten die je tijdens de opleiding gaat maken?

Bouwhistorie

Bouwhistorie vormt een belangrijke onderlegger voor deze vakkennis. Als je weet hoe en waarom iets is gemaakt en welk vakmanschap ervoor nodig is geweest, dan ga je er anders naar kijken en je gaat er zorgvuldiger en met meer respect mee om. Dit geldt ook voor aanwezige bouwsporen. De studenten uit het pilotjaar van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren gaven aan dat de monumenten waar zij in hun dagelijks werk mee te maken krijgen, veel meer voor hen gingen leven door het vak Bouwhistorie.

Organisatie Bouwproces

In het vak Organisatie Bouwproces komt het begrip Restauratiekwaliteit uitgebreid aan de orde en krijg je uitgelegd wat restauratie-ethiek in houdt. Want, hoe restaureer je een historisch pand zo dat de monumentale waarden behouden blijven? Wat restauratiekwaliteit inhoudt, is vastgelegd in beoordelings- en uitvoeringsrichtlijnen, die worden opgesteld en beheerd door de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM). Wat betekenen die richtlijnen voor jou als restauratievakman?

Een proeflesje

Wil je weten wat je kunt verwachten van de vakken Bouwhistorie en Organisatie Bouwproces? Lees dan alvast een hoofdstuk Bouwhistorie en/of hoofdstuk Organisatie Bouwproces en/of maak wat proefopgaven. 

Bouwhistorie: download hier de Lesopgaven.
Organisatie Bouwproces: download hier het Vakboek en de Lesopgaven.

Enthousiast geworden?

In het schooljaar 2019-2020 start de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen in Arnhem-Doetinchem, bij het Gelders Restauratie Centrum in combinatie met het Graafschap College. Een tweede locatie wordt later bekend gemaakt.

Wie geïnteresseerd is in deelname aan de opleiding en behoefte heeft aan een persoonlijk adviesgesprek, kan een afspraak maken met een van de docenten. Neem dan ajb contact op met NCE via 033-445 04 11 of info@erfgoedopleidingen.nl.

Timmerlieden kijken voor meer informatie en inschrijven hier: Specialist Restauratie Timmeren.
Metselaars kijken voor meer informatie en inschrijven hier: Specialist Restauratie Metselen.