Kennis opdoen om je doel te bereiken

18-4-2018 | “Uitvoerder worden is uiteindelijk mijn doel, daarom investeer ik in mezelf,” vertelt Chris vol overtuiging. Chris is voorman bij Burgy Bouwbedrijf in Leiden en volgt, op advies van zijn werkgever, de brancheopleiding Specialist Restauratie Timmeren van het NCE. Met specialistische kennis over het restauratietimmeren legt Chris een goede basis voor het uitvoerderschap.

“Na de middelbare school wilde ik eerst zelf met de jongens mee timmeren,” zegt Chris, “uitleggen is lastig als je het zelf nooit hebt gedaan. Dat geldt ook in de restauratie.” De opleiding Specialist Restauratie is de vierde opleiding, die hij volgt. Chris is een doorzetter, die weet wat hij wil. Via zijn oom begon Chris na de mavo bij de BAM en later bij Schakel & Schrale (restauratietak van de BAM), waar hij jaren werkte en het vak leerde. Chris’ eerste ervaring met restauratie was gelijk een groot project, het art deco kantoorpand van Het Huis van Europa in Den Haag.

Balans tussen resultaat en de weg ernaartoe

Zeven jaar lang volgde Chris in de avonduren opleidingen, Timmeren niveau 2 en 3 en Assistent Uitvoerder Burger- en Utiliteitsbouw niveau 4. In zijn werk voerde hij steeds meer taken zelfstandig uit: begrotingen, bestellingen, STABU-codes. Chris ontdekte dat leidinggeven hem goed ligt: “Ik maak graag van verschillende individuen één groep. Motivatie vind ik heel belangrijk: dat iemand iets écht wil en het niet alleen maar doet, omdat het moet. In de bouw telt vaak alleen het resultaat. Ik zoek naar de balans tussen het resultaat en de weg ernaartoe, dat je prettig en goed hebt samengewerkt.”

Opleiding Specialist Restauratie Timmeren goed voor carrière

In 2015 kwam Chris bij Burgy Bouwbedrijf terecht: “In het eerste gesprek vertelde Kasper Burgy met veel passie over het restauratiewerk, de projecten en over de mensen. Ik wist gelijk dat ik graag bij Burgy wilde werken.” Bij Burgy werkte Chris o.a. aan een grachtenpand aan de Steenschuur in Leiden en het voormalig Weeshuis in Schiedam. Nu is hij bezig in een pand van Vereniging Hendrick de Keyser aan de Elandstraat in Den Haag. Zijn droom is om als uitvoerder steeds grotere projecten – ‘putten’ noemt hij het zelf – te leiden. “In mijn functioneringsgesprek kreeg ik te horen dat ik goed werk lever, maar dat ik moest werken aan mijn kennisniveau op restauratiegebied om grotere putten te leiden. Kasper stimuleerde me daarom te kiezen voor een nieuwe opleiding.” Chris volgde dit advies op en meldde zich aan voor de opleiding Specialist Restauratie Timmeren, die als brancheopleiding gegeven wordt op locatie bij Burgy Bouwbedrijf: “omdat het goed is voor mijn carrière.”
Inmiddels heeft Chris de eerste twee modules, Organisatie Bouwproces en Bouwgeschiedenis, gehaald. Nu werkt hij aan zes praktijkopdrachten, die hij in juni aanstaande afrondt. “Twee opdrachten zijn al klaar. Eén gaat over het herkennen van rotte balkkoppen en welke werkwijze je gebruikt om dit aan te pakken. De andere opdracht gaat over bruinrotbestrijding. Beide opdrachten heb ik bij het Weeshuis in Schiedam gedaan.” Chris heeft nu nog vier opdrachten te gaan, maar met zijn enthousiasme zal dat geen enkel probleem zijn.

Interesse?

In het schooljaar 2018/2019 kun je voor de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen terecht in Breda bij de Bouwschool Breda en in Arnhem-Doetinchem, bij het Gelders Restauratie Centrum in combinatie met en het Graafschap College.

Timmerlieden kijken voor meer informatie en inschrijven hier: Specialist Restauratie Timmeren.
Metselaars kijken voor meer informatie en inschrijven hier: Specialist Restauratie Metselen.

Foto: Arjen Veldt Photography