Kennismaken met de restauratie op Buitenplaats De Paauw

3-10-2018 | Op 9 november 2018 opent Buitenplaats De Paauw in Wassenaar de deuren voor ruim 100 MBO-leerlingen van scholen uit Zuid-Holland en Zeeland. ROP Zuid-West organiseert deze dag vol masterclasses op locatie om de leerlingen heel direct in contact te brengen met het mooie restauratievak. NCE-opleidingscoördinator en –docent Joop Jansen verzorgt de masterclass over dakconstructies en houtverbindingen.

Op deze dag volgen de deelnemers drie Masterclasses en één gastles. De dag start met een gezamenlijke inleiding met aansluitend een gastles over monumenten algemeen met uitleg van de soorten monumenten en wat er komt kijken bij het onderhoud en beheer. Daarna wordt de groep gesplitst en rouleren dan langs drie locaties op het terrein waar de Masterclasses worden gegeven door ervaren rotten in hun vak, de Meesters. Naast de masterclasses over dakconstructies en houtverbindingen in spanten maken de leerlingen kennis met de onderwerpen monumenten in het algemeen (behoud, onderhoud en beheer), kalk (eigenschappen, mortel samenstellen en minerale afwerking) en schilderwerk (marmeren, lijnolieverf en vergulden). De restauratie van buitenplaats De Paauw wordt uitgevoerd als Restauratie Opleidingsproject (ROP). De Meesters worden bijgestaan door de vakmensen, die op het restauratieproject werkzaam zijn. Aan het einde van de dag ontvangen de deelnemers een certificaat.

Overtuigd kiezen voor restauratie

De leerlingen volgen verschillende MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4 bij ROC Mondriaan Den Haag, MBO Rijnland Leiden, ROC Scalda Goes en ROC West Brabant. Na een bruisende en leerzame dag op De Paauw kunnen de leerlingen een goed onderbouwde en overtuigde keuze voor het restauratievak maken. Het NCE hoopt dat deze leerlingen op hun school ook het keuzedeel Basis Restauratie Timmeren of Basis Restauratie Metselen gaan volgen. In de toekomst zien we hen wellicht dan ook bij bijvoorbeeld de NCE-opleidingen Specialist Restauratie Timmeren of Specialist Restauratie Metselen.