NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren maakt Arjans werk nog leuker

15-1-2019 | Arjan Pret, voorman bij Burgy Bouwbedrijf, werkt al 21 jaar bij dit restauratiebedrijf. In schooljaar 2017-2018 volgde Arjan de pilot van de opleiding Specialist Restauratie, gewoon in Leiden want Burgy Bouwbedrijf was gastheer van de opleiding. Arjan vindt deze opleiding een must voor iedere restauratievakman.

Door Joop Jansen*

Arjan heeft gekozen voor opleiding Specialist Restauratie Timmeren om meer verdieping is zijn vak op te doen. Hij is heel positief over de opleiding: “De lessen sluiten zeer goed aan bij de praktijk, alle facetten komen aanbod. De restauratieopleidingen die ik in het verleden volgde, bestonden voor 50% uit nieuwbouw. Door de opleiding kan je veel betere keuzes maken. Ook het overleg met opdrachtgevers en eigenaren gaat makkelijker doordat je de kennis hebt.”

Arjan vindt de opleiding wel pittig: “Het kost tijd, de stof is zeer uitgebreid, er wordt veel lesstof in een korte periode behandeld. Als je dit wil, moet je ervoor gaan, je doet het voor jezelf. Mijn werk is de rode draad in mijn leven. In die 21 jaar is er nog geen dag geweest, dat ik het niet naar mijn zin had. Dit wordt door de opleiding nog eens versterkt.” De opleiding vraagt dus de nodige inzet maar, zegt Arjan: “De docenten brengen de lesstof met passie, plezier en beleving.”

Meerwaarde voor vakman én bedrijf

Hij ziet niet alleen de meerwaarde voor zichzelf maar ook voor Burgy als bedrijf: “Als je een echt restauratiebedrijf wil zijn, moeten alle medewerkers deze opleiding gevolgd hebben. Het zorgt voor kennis en plezier in je werk. Daardoor wordt elk project een uitdaging.” Arjan is op zijn 16e begonnen als leerling timmerman bij Burgy Bouwbedrijf. Hij heeft inmiddels alle facetten van het restaureren in de praktijk ervaren. Momenteel is hij bezig met een grote restauratie van Huis Nolet in Schiedam. Dit pand wordt geheel in oude luister terug gebracht. Afgelopen zomer werkte hij aan een nieuwe kapconstructie aan de achterzijde van het pand (foto). Begin 20e eeuw werd hier een deel van de zolderetage afgebroken omdat het pand zwaar verzakt was. Inmiddels is de fundering verbeterd (een heel verhaal op zichzelf) en kan het verdwenen deel van de zolderetage weer teruggebracht worden.

*Joop Jansen is docent en opleidingscoördinator bij de opleiding Specialist Restauratie Timmeren van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.

Ook investeren in restauratievakmanschap?

In het schooljaar 2019-2020 start de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen in Arnhem-Doetinchem, bij het Gelders Restauratie Centrum in combinatie met het Graafschap College. Een tweede locatie wordt later bekend gemaakt.
Wie geïnteresseerd is in deelname aan de opleiding en behoefte heeft aan een persoonlijk adviesgesprek, kan een afspraak maken met een van de docenten. Neem dan ajb contact op met NCE via 033-445 04 11 of info@erfgoedopleidingen.nl.

Timmerlieden kijken voor meer informatie en inschrijven hier: Specialist Restauratie Timmeren.
Metselaars kijken voor meer informatie en inschrijven hier: Specialist Restauratie Metselen.

Foto: Arjen Veldt